Permacultuur

Het woord permacultuur is een samenvoeging van de begrippen “permanent” en “cultuur”. Het doel van permacultuur is het creëren van eetbare landschappen op een natuurlijke wijze. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een aantal principes die we in de natuur terugzien zoals: een bedekte bodem, meerdere hoogtes en een grote diversiteit van soorten.

Ontstaan
Twee Australische biologen, Bill Mollison en David Holmgren worden gezien als grondleggers van de permacultuur. In de jaren zeventig onderzochten zij hoe natuurlijke systemen zichzelf in stand houden. De principes die daarin te zien zijn worden gebruikt in de permacultuur. Ook wordt gewerkt vanuit een drietal ethische uitgangspunten:

  • zorg voor de aarde
  • zorg voor de mens
  • eerlijk delen

In opkomst
Sinds begin jaren 2000 is er een groeiende wereldwijde permacultuurbeweging aan het onstaan. Ook in Nederland is er veel belangstelling voor de technieken. Er worden op diverse plekken rondleidingen, workshops en opleidingen georganiseerd. Bijvoorbeeld in Den Haag: Eetbaar Park en in Rotterdam bij Max de Moestuinman

Zie voor opleidingen ook de website van de permacultuur school Nederland: www.permacultuur.eu

Op grote schaal wordt ook permacultuur toegepast. Hele landschappen kunnen met de methode aangepakt worden, zoals deze film laat zien: Greening the desert
Het VPRO programma Tegenlicht wijde er ook een inspirerende uitzending aan, Groen Goud

Voedselbossen
Ook de aanleg van voedselbossen is inmiddels in volle gang. Pioniers startten een aantal jaren geleden bij Groesbeek een groot voedselbos. Maar ook in en rond Rotterdam zijn de heren van het Forest Garden Netwerk leuk bezig, o.a. met Voedselbos Kralingen en Voedselbos Vlaardingen.

Meer informatie
Voor wie over permacultuur wil lezen zijn er  diverse Nederlandstalige boeken: Tuinen van Overvloed van Fransjan de Waard, Holzer’s Permacultuur en Permacultuur in je moestuin.
Ook op internet is heel veel informatie te vinden. Bijvoorbeeld via de startpagina. Douwe Beerda stelde een cursus samen die je  hier kunt downloaden.

Tuin bezoeken?
Woon je in (de buurt van) Maassluis en lijkt het je leuk om onze tuin een keer te bezoeken? Laat het weten via de contactpagina